Achtergrond
In een gemeente in Noord Brabant is er voor mensen met een inkomen op bijstandsniveau een aantal jaren geleden een dienst ontwikkeld die ertoe dient om tijdelijk verlichting te verschaffen in hoe gezinnen kunnen rondkomen. De doelgroep is gegroeid van 250 à 300 naar circa 1.200 cliënten. Niet duidelijk is hoe lang mensen gebruik maken van de geleverde voorzieningen en waarom de doelgroep zo gegroeid is. Ook is er niet voldoende zicht op de behoeften, beweegredenen en tevredenheid van de doelgroepleden.
Onderzoeksdoel
Doel van het onderzoek is inzicht te krijgen in de de doelmatigheid van de voorzieningen voor deze doelgroep.
Uitvoering van het onderzoek
In januari 2021 voeren wij een aantal interviews uit met diverse professionals, waaronder de armoederegisseur en diverse hulpverleners. In een co-productie met deze professionals ontwikkelen we een interviewleidraad voor de tweede fase van het onderzoek.
In de tweede fase van het onderzoek voeren drie interviewers uit met circa 75 doelgroepleden, met steeds korte tussenrapportages aan de opdrachtgevende gemeente, waardoor de interviewleidraad steeds kan worden bijgesteld en alle interviews zo veel mogelijk meerwaarde hebben.
Gesprekstechnieken die worden ingezet zijn de klantreis, projectieve technieken, zinaanvul-opdrachten en toekomstprojectievragen.
De gemeente ontvangt vervolgens een rapport dat gebruikt kan worden als input voor het herzien van het beleidsplan voor armoedebestrijding in de gemeente.